Икономически съветник в КТ Подкрепа Ваня Григорова и председателят на УС

...
Икономически съветник в КТ Подкрепа Ваня Григорова и председателят на УС
Коментари Харесай

Увеличението на минималната работна заплата - цинизъм на фона на беднотията

Икономически консултант в КТ „ Подкрепа ” Ваня Григорова и ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев влязоха в изострен спор за минималната работна заплата. В четвъртък на брифинг общественият министър Лазар Лазаров разгласи, че тя става 780 лева от 1 януари. В момента минималното заплащане е 710 лева

„ Имахме друго искане. На съвещанието на Тристранния съвет след извършените диалози Лазар Лазаров съобщи, че ще увеличим заплата не на 770 лева, а на 780 лева Чудесно е, че това става, различен е въпросът, че ние казахме, че това е задоволително, в случай че бъде планувано още едно нарастване в първите месеци на 2023 година, тъй че да се компенсира инфлацията, насъбрана върху питателните артикули. Много добре знаем, че хората с ниски приходи изразходват всичките си средства за храна и сметки. Това, което видяхме, беше позорно спорене от страна на държавното управление. Увеличение с 10 лева е цинизъм на фона на обедняването на българския служащ ”, съобщи Григорова в ефира на Нова.

Според Велев с това нарастване инфлацията е покрита.

„ 780 лева, само че като прибавим към тях междинните проценти начисления става 874 лева Това е малко повече от 50% от междинната работна заплата сега. Говорим за нарастване малко оттатък най-смелите европейски условия. В България с тази минимална работна заплата се преизпълняват всички знаци на директивата. Не това е методът хората да получат по-добър стандарт. Нашият апел към хората е да не чакат страната и синдикатите да им вдигнат минималната заплата, а да се квалифицират и да работят за повече. С това нарастване се покрива инфлацията. Имаме най-голям растеж на междинната заплата в целия Европейски Съюз у нас за последното тримесечие и то е 16%, а нарастването на минималната заплата е с 20% на годишна база ”, разясни ръководителят на УС на АИКБ.

Григорова отвърна, че това е интерпретация на работодателските организации. „ Средните величини изначално са порочни. Няма такива надбавки върху заплатите ”, сподели тя.

По думите й доста българи отиват да работят в чужбина поради ниските заплати у нас. „ Млад служащ в БДЖ, който работи по 12 часа получава 800 лева заплата чисто. Този човек работи 3 месеца и отпътува в чужбина. Друг образец – сега знаете, че в „ Български пощи ” има митинги, тъй като голямата част от работещите там получават заплати към 660 – 700 лева Това не са хора, които не работят и не са квалифицирани ”, сподели още икономическият консултант в КТ „ Подкрепа ”.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР